Jump to content
AIDA64 Discussion Forum
stasio

fixed: Gigabyte GA-Z97X-SOC Force sensor issues

Recommended Posts

DIMM numbering is based on motherboard PCB wiring.  DIMM2 means the 2nd SPD slot, and your memory module indeed allocates that SPD slot, so AIDA64 is right.

 

We'll fix the DDR3-2933 designation in the next AIDA64 beta release ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I of course understand that fact, but on your particular motherboard the SPD slots are still numbered the way AIDA64 numbers them.  If you open the SMBus dump, you can see device numbers like B00-D51 and B00-D53.  B00 means bus#0, so the primary SMBus.  D51 and D53 means device 0x51 and 0x53 (hexadecimal values).  SPD slots use the SMBus device region of 0x50 to 0x57 for a total of 8 DIMM slots supported as standard.  0x50 means DIMM1, 0x51 means DIMM2, 0x52 means DIMM3, ..., 0x57 means DIMM8.  When the motherboard manufacturer incorrectly wires the SPD slot numbering, it's not the fault of AIDA64 when it displays an incorrect DIMM slot index ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not sure if they can fix that.  I suspect the issue comes from the motherboard PCB wiring... Plus, it doesn't bring any actual problem to either the operating system or to the user :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yea,I know this.

Since Z87, they rotate (180 degree) complete memory slots,but they use old PCB wiring..as you said.

 

The DIMMs on LGA1150 are rotated 180 degrees when compared to LGA1155, this reduces on die latency of the IMC.

 

I'll see what I can do.

Thanks again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Fiery,

 

just checked sensor page and found wrong PCH temperatures.

 

PCH temp. is constant -60C, even with previous Beta versions (before 35-40C),so must be changed something.....

HWiNFO displaying 196C (!!)...before also OK.

GB SIV displaying correct (40C).

 

21_11_2014_001238.png

 

Rgs,

Stasio

 

Edit:

Anything with MEI driver or firmware?

Share this post


Link to post
Share on other sites

just checked sensor page and found wrong PCH temperatures.

 

PCH temp. is constant -60C, even with previous Beta versions (before 35-40C),so must be changed something.....

HWiNFO displaying 196C (!!)...before also OK.

GB SIV displaying correct (40C).

Please post an ISA Sensor Dump, so we could check the raw temperature readouts.

 

Anything with MEI driver or firmware?

I don't think this issue is related to MEI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...