Jump to content
  • Similar Content

    • By Giacomo378
      Hi everybody,
      I've decided to experiment a little bit with overclocking since my system is starting to get old.
      I've managed to take the cpu up to 4.5 Ghz with Cpu core voltage manual ovveride 1.27v and Cpu cache voltage manual ovveride 1.17.
      I also overclocked the ram not with the xmp profile but manually entering the latency values 10-11-10-30, speed 1866MHz voltage 1.50 as tested on the manufacturer's site (Corsair vengance LP two banks of 4gb).
      While doing the stability test with my previous setting (voltage 1.269 and 1.169) everything went well for about  two hours. Today, however, it crushed (blue screen sad face error WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR ) out of the blue (just normal office activities nothing stressful for the cpu)

      So I turned up the voltage to 1.27 and 1.7 and everything went smoothly.
      Tonight I did the aida64 test again and the pc restarted by itself without any error screen.
      It's been a couple of days and no errors occured with 4.5 ghz, 1.27 cpu core voltage and 1.17 cpu cache voltage
      Am I doing something wrong? Should I turn up the voltage again?
      I attach the screens while I was doing the test, and the aida64 log. I frankly don't understand anything about all those voltage values, I don't know if they are correct.
      Motherboard asus z97i plus
      Noctua nh-d15
      Temperatures are not a problem, the fans were running at low revs and anyway the temperature did not exceed 60 degrees.
      Any advice is welcome :)
       

      Report_2020-04-29_21-48-08_stat.htm.pdf
    • By supertweaker
      Long time licensed owner of Aida64 Extreme. Current version: AIDA64 v6.10.5200. Benchmark Module 4.5.811-x64 (recently upgraded)
      Hello everyone. I am new here and this is my first post.  I am a senior citizen (tech-head like most of you) and wanted to share an interesting experience that happened to me today as I was experimenting with OCing my i7 8700k after upgrading from a SATA III Samsung SSD 860 EVO to an M.2 Samsung 970 EVO Plus SSD.
      Let's start off the Aida64 FPU Stress Test.  This test is for extreme overclockers who use full water cooled systems or use liquid nitrogen to acheive incredibly high CPU overclocks.  For fun and knowing my system would crash, I tested my new OC of the CPU at 5Ghz per core.  About 10 seconds into the FPU stress test the CPU overheated and the system crashed - as expected.
      Now to real life Stability Testing.   My CPU is nicely cooled with a Noctua D15 CPU Cooler. A giant of an air cooler.  My normal, very stable overclock runs at 4.8Ghz.  Never overheating during any stress test or demanding PC Video Gaming and Video Production.
      Now here's the surprising experience I had today.  After migrating my Primary drive with W10 OS and all installed programs from the Sata III 870 SSD to the M.2 970 SSD I decided to go into the UEFI BIOS and simply set the multipliers from 48 to 50.  I ran all stress test (excluding FPU) and amazingly I was stable at 5Ghz!  I can only attribute this to the new speed of the M.2 SSD.  There is nothing new in my system, BIOS was updated to the latest version two months ago and all things you see below in these screenshot are what I purchased when I built this Desktop PC in 2018-2019.
      I am curious if anyone with a similar build has tried overclocking their particular CPU after installing an M.2 SSD and found the would increase their CPU performance to a higher GHz and keep it stable.
      I endorse Aida64 for all my benchmarking needs. I enjoy building a new Desktop PC every five years and have done so for 15 years. That's three new builds using Aida64 Extreme as my Stress Tester and Benchmarker.
      NOTE:  Cinebench R20 crashed my system at 5Ghz.  I lowered the multiplier to 49 and ran it again.  It did not crash the system.
      Idle System in the screenies below:  (gaming or heavy loads show average of 55 to 68 Celsius)
       


    • By DonSalsero
      Hello,whenever I'm trying to run System Stability Test on Aida64 extreme and I check the "Stress GPU(s)" checkbox,the system crashes and I have to reboot my pc.Do you have any idea why? (when I run SST's with only GPU's box unchecked,it runs smoothly)
      Also I'm trying to save the data from System Stability Test into a file (for instance .txt) but "Save" button only gives me a PNG image.Any ideas?
       
      Thank you for your time!
    • By G3k0S
      Hi!
      My PC:
      CPU - Ryzen 3 1200
      MB - MSI B450M Gaming Plus
      Video - Inno3D GTX 750 2Gb - 4 years
      PSU - Chieftec CHP - 500A - 8+ years
      MEM - Kingston HyperX KHX2666C16/8G 2 bars by 8Gb.
      HDD - WDC WD1002FAEX-00Z3A0 (931 GB).
      SYS - Microsoft Windows 10 Pro 1809 Build 17763.379
      Bios last update. Default settings.
      Problems:
      Sometimes Kernel-Power (41) mostly in games and tests Aida64.
      Tests that I conducted (prime95(1 hour), OCCT(~40min), Memtest86(in bios (1 hour)), TestMem5), all is ok.  Sometimes the sound hangs. As if the whole system hangs for ~0.2-0.4sec.
       



    • By ndsspex
      Hi, I've met a issue with the FPU stress test, the system would crash instantly when I click the "Start" buttom
      it was ok to run a solo CPU stress test over 2 hour, but I just dont understand why it went wrong when conducting the FPU test. Any Ideas?
      many thanks!
      I've attached a AIDA64 report of my mobo
       
      my build 
      CPU:7940x (1.15volt, OC 4.5ghz)
      MOBO:R6A
      RAM:Gskill 8G*4 4266mhz c17 (I set the frequency at 2133)
      PSU:AX1500i
      Report.txt
×
×
  • Create New...