Jump to content
AIDA64 Discussion Forum
  • ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • By Alexey
      Hello,
      I'm trying out and evaluating AIDA64, looks like an excellent all-rounder!
      My hardware is an old laptop ASUS U32U.
      However I noticed that CPU FAN rpm value is using the "wrong" source. Here is part of the ISA Sensor dump:
      _TZ_.RFAN(0)               : <TYPE>0</TYPE><LEN>4</LEN><DATA>31</DATA>
      _TZ_.RFAN(1)               : <TYPE>0</TYPE><LEN>4</LEN><DATA>31</DATA>
      _SB_.ATKD._HID             : <TYPE>1</TYPE><LEN>8</LEN><DATA>pnp0c14</DATA>
      _SB_.ATKD.TMPR             : <TYPE>0</TYPE><LEN>4</LEN><DATA>2034968</DATA>
      _SB_.PCI0.LPC0.EC0_.CCTV   : 
      _SB_.PCI0.LPC0.EC0_.LRPM   : 
      _SB_.PCI0.LPC0.EC0_.HRPM   : 
      _SB_.PCI0.SBRG.EC0_.ECPU   : <TYPE>0</TYPE><LEN>4</LEN><DATA>62</DATA>
      _SB_.PCI0.SBRG.EC0_.TACH(0): <TYPE>0</TYPE><LEN>4</LEN><DATA>4294967295</DATA>
      _SB_.PCI0.SBRG.EC0_.TACH(1): <TYPE>0</TYPE><LEN>4</LEN><DATA>4294967295</DATA>
      Firstly I manually set the CPU fan to fully stop, wait for it to spin down completely.
      AIDA64 uses the reading from _TZ_.RFAN(0) = 31, which shows up as 3100rpm.
      Whilst the correct value should be read from _SB_.PCI0.SBRG.EC0_.TACH(0) whose current value is 4294967295, which is 0, the correct value.
      Using SpeedFAN and HWinfo, I can see the "correct" value.
      I understand that there might be a bug in my motherboard's EC or ACPI table, cauing the method RFAN to return erratic values. My question is that, is it possible to customize AIDA64 to use the desired readout (TACH(0)) from ACPI?
      Full isasensordump is attached below.
      Thanks!
      isasensordump_2.txt
    • By Ojustaboo
      Hi
      A few odd things. I've recently added cheap water cooling to my PC.
      It might be a misunderstanding  (or reconfiguration) on my pat. 
      1) Sometimes when I start the PC and AIDA64  auto starts, it only shows the 3 white fan options as shown in the bottom of pic "Turn on PC".
      If I close AIDA64 and restart it, or reboot, it comes up with the 5 fans it should have (see bottom of pic "Restarted"), 
      2) very occasionally it starts correctly by showing the 5 fan options, but will say both the GPU Rad fan and the Temp Side Fan are 0 RPM even though they are spinning (sorry haven't got a pic for this)
      Note, Power supply fan should be 0 RPM as it's a quite PS that only starts the fan if needed
      3) With my CPU watercooler, I installed Corsairs iCUE fan control software (I presume this is needed to control the fans?).  That software shows completely different CPU temps to yours. When running your Stress Test, (all in C)
      After 40 seconds, yours says 39 , iCUE says 33.7
      After 2 mins, yours says 40  iCUE says 34.3
      After 3 mins yours says 40  iCUE says 34.8
      After 4 mins yours says 41, iCUE says 35.1
      After 6 mins yours says 41, iQUE says 35.6
      After 11 mins yours says 42 iQUE says 36.1
      Pics of the above attached.  I left it running for a while longer, but the temp stayed fluctuating  between  41/42.
      Then after I'd stopped your stress test for a couple of mins or so your s/w says 29, iQUE says 34.6
       
      Turned on PC

       
       
      Restarted PC

       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 40 secs

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 2 mins

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 3 mins

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 4 mins

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 6 mins

       
       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 11 mins

       
       
       
      Stress test stopped for a couple of mins or so

       
       
      System Spec:
      Asus Vulcan Pro ROG Headset
      Corsair Neutron GTX SSD 240GB (C drive, System)
      Samsung 500GB EVO SSD  (D drive, Games)
      SanDisk SSD Plus 480GB (E drive, Steam Library) 
      Samsung 500GB EVO SSD  (F drive , Music S/W)
      Samsung 500GB EVO SSD  (G, H, I drive,  Docs, More Programs, Email)
      Toshiba HDwe140 4TB  (External enclosure, only plugged in to do backups) 

      XFX RADEON RX480 Black Edition OC
      Utech MMO Gaming Mouse 
      Logitech G510 Keyboard
      Razer Orbweaver Chrome
      Focusrite Saffire Pro 24 Audio interface
      Dell U2713HM monitor running at 2560 x 1440
      BenQ GW2470 runing at 1920 x 1080
      Intel Core i7 3820 a2011  3600 MHz
      Asus P9X79 Socket 2011 ATX Motherboard
      32GB Corsair Vengance DDR3 RAM
      Win 10 Pro

      Corsair 750 Watt HX750i Fully Modular ATX PSU/Power Supply
      Corsair Hydro H55 on GPU
      Corsair Hydro H100 v2 on CPU
      NTZX H440 Mid ATX PC case
       
    • By Deckard
      Hello,
      I've moved this to a separate thread.
      Ive rolled back to 4900 and the sensor page is now blank, the process is stuck detecting and end task process does not work as I get "access denied" this is persistent in removal and re-install of AIDA 64 ex

      can you tell me if all check boxes ticked in the stability page for the following, which one 
      ASUS WMI
      ACPI ACCESS
      ASUS ROG

      Thanks again for the help
    • By Deckard
      Hi,
      All of the system fans are no longer appearing in the sensor page Using AIDA64 extreme 5.99.4944 Beta
      RAD 1 header
      RAD 2 Header
      Chassis fan
      I cannot remember when it happend,  just noticed another post and I checked mine. same problem
       

    • By Maident
      The sensor report shows the wrong fan headers for the Gigabyte Aorus Z390 master MB.  Here is what I was able to determine on my MB fan headers.  I did not use System 1 fan header and since AIDA64 did not see a Chassis 3 fan sensor I have to assume that System 1 fan header is your Chassis 3.
      CPU = CPU
      CPU OPT = System 6 Pump
      Chassis 1 = System 3
      Chassis 2 = System 2
      Chassis 3 = not reported
      Chassis 4 = System 5 Pump
      Chassis 5 = System 4
      Chassis 7 = CPU_OPT
×