Jump to content

AIDA64 v6.32.5631 Beta GPU PWM fan bug (EVGA RTX 3090 FTW3 Ultra Gaming)


HeMan91
 Share

Recommended Posts

Hello,

I recently updated to the BETA release because AIDA64 read my RTX3090 temperature about 2 degrees higher than actual. The BETA fixed that issue but introduced a new bug, my PWM fan speed is now incorrect and approximately 20% less than actual. MSI Afterburner and GPU-z will correctly display 50% while AIDA will display 29-30%.

Thanks!

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2/11/2021 at 6:28 AM, HeMan91 said:

Hello,

I recently updated to the BETA release because AIDA64 read my RTX3090 temperature about 2 degrees higher than actual. The BETA fixed that issue but introduced a new bug, my PWM fan speed is now incorrect and approximately 20% less than actual. MSI Afterburner and GPU-z will correctly display 50% while AIDA will display 29-30%.

Thanks!

Please right-click on the bottom status bar of AIDA64 main window --> Video Debug --> nVIDIA GPU Registers. Copy-paste the full results into this topic, or attach the results as a TXT file to your post. You may need to enable status bar in AIDA64 / main menu / View first.

Also right-click on the bottom status bar of AIDA64 main window --> Video Debug --> nVIDIA SMBus Dump. Copy-paste the full results into this topic, or attach the results as a TXT file to your post.


Thanks,
Fiery

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Fiery changed the title to AIDA64 v6.32.5631 Beta GPU PWM fan bug (EVGA RTX 3090 FTW3 Ultra Gaming)
  • 3 weeks later...
On 3/22/2021 at 6:25 AM, HeMan91 said:

My apologies for not seeing this sooner. Here's the file.

Thank you!  Can you please check if @BAG's observation applies to your system too.  Check if Precision X1 agrees with GPU-Z or AIDA64.

Also, make sure to use the latest AIDA64 beta build available for download at:

https://www.aida64.com/downloads/latesta64xebeta

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Fiery said:

Thank you!  Can you please check if @BAG's observation applies to your system too.  Check if Precision X1 agrees with GPU-Z or AIDA64.

Also, make sure to use the latest AIDA64 beta build available for download at:

https://www.aida64.com/downloads/latesta64xebeta

Hello, I updated to the latest version and still experience the same problem. To reiterate, this PWM problem started with the BETA version that fixed the GPU temperature.

I don't use Precision X1 but here's a similar screenshot.

Capture.PNG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 3/27/2021 at 5:54 PM, HeMan91 said:

Hello, I updated to the latest version and still experience the same problem. To reiterate, this PWM problem started with the BETA version that fixed the GPU temperature.

I don't use Precision X1 but here's a similar screenshot.

When it's an EVGA video card, I'd trust Precision X1 over 3rd party software.  So it'd be important to verify what PWM setting is indicated by Precision X1.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 4/6/2021 at 7:23 AM, Fiery said:

When it's an EVGA video card, I'd trust Precision X1 over 3rd party software.  So it'd be important to verify what PWM setting is indicated by Precision X1.

I can't use Precision X1 without risking it automatically installing an incorrect firmware on my GPU. All I know is that PWM monitoring used to work fine in AIDA64 UNTIL that update.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...