Jump to content
AIDA64 Discussion Forum
g8k33pr

fixed: Asus Fan Extension Card (Asus Strix X99 Gaming)

Recommended Posts

I added a fan extension card so I could govern my radiator fans separately from the pump... but it seems aida does not sense the fans... it actually sees the heat sensor connected to it... but not the fans?  Plans for adding support?  Cheers for any info you can provide.

 

Edit:  the motherboard is the Asus ROG Strix x99 Gaming

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please right-click on the bottom status bar of AIDA64 main window --> Sensor Debug --> ISA Sensor Dump. Copy-paste the full results into this topic, or attach the results as a TXT file to your post. You may need to enable status bar in AIDA64 / main menu / View first.

Also right-click on the bottom status bar of AIDA64 main window --> Sensor Debug --> SMBus Dump (Full). Copy-paste the full results into this topic, or attach the results as a TXT file to your post.

Finally, right-click on the bottom status bar of AIDA64 main window --> Sensor Debug --> Embedded Controller Dump. Copy-paste the full results into this topic, or attach the results as a TXT file to your post.

Please also describe how many fans do you have connected, which ones are visible by AIDA64 right now, and the approx. RPM of the missing fans.

Thanks,

Fiery

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have 3 chassis fans attached to the mb and the apogee pump is also attached to the mb, these are sensed by aida...  the missing fans are the two radiator fans and one more chassis fan attached to the extension card... they all idle at about 1000 rpm... the strange thing is the thermistor sensors on the same card are sensed... although aida does report 2 more temp sensors and they show 200 degrees C each... i read somewhere else in your forum that this may be caused by aisuite... although i have tried without with the same results.

 

cheers for your timely reply... i have attached the requested files

 

P.S.  i see by the isa dump that the extension fans are there... a note... i don't have anything on the EXT_Sensor3 or T_Sensor1 jumpers

ecdump.txt

isasensordump.txt

smbusdump_full.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meant to mention... in the OSD sensor list... they appear as Fan # 21, Fan # 22 and Fan # 23.

You're right, it looks a bit odd. We'll rename those to Fan #1, Fan #2 and Fan #3 respectively, in the next AIDA64 beta update.

 

Best software development I have ever run into!!

Thank you, we're trying to do our best ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I have the same extension card but connected to an Asus Z170 pro gaming mainboard and had already given up hope, until I found this topic.

 

Can you do the same for this board also?

Is it okay that I reply here or should this be a new topic?

 

Aida64 reads all 5 fans directly connected to the mainboard fine, only missing the two fans connected to the Asus Fan Extension Card.

Both missing fans should report between 300 and 800 rpm.

Thermal sensors are not connected to the extension card.

ecdump.txt

isasensordump.txt

smbusdump_full.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

have u tried the newest beta?

yes, installed it right away when I saw this thread, the dumps I added to the post are on the current beta.

my sensors look quite different from yours in those logs though.

 

Would I have to have AI Suite installed in order for this beta to read data from ATKEX?

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes, installed it right away when I saw this thread, the dumps I added to the post are on the current beta.

my sensors look quite different from yours in those logs though.

 

Would I have to have AI Suite installed in order for this beta to read data from ATKEX?

i do run ai suite iii... just for fan xpert though... i don't use any of the other toys in it

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I have the same extension card but connected to an Asus Z170 pro gaming mainboard and had already given up hope, until I found this topic.

 

Can you do the same for this board also?

Is it okay that I reply here or should this be a new topic?

 

Aida64 reads all 5 fans directly connected to the mainboard fine, only missing the two fans connected to the Asus Fan Extension Card.

Both missing fans should report between 300 and 800 rpm.

Thermal sensors are not connected to the extension card.

Please upgrade to the latest beta version of AIDA64 Extreme available at:

https://www.aida64.com/downloads/latesta64xebeta

After upgrading to this new version, make sure to restart Windows to finalize the upgrade.

Let me know if it helps ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

omg, it works!!!!

 

thank you, thank you, thank you.  :wub:

 

And it even works without having any of the broken asus software installed.

 

it just works as intended :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you guys confirm whether Aida64 now supports the Asus Fan Extension Card on all Z170 mobos?


I have the Asus Z170-A, and I just bought the extension card, I’m waiting for it to get here next week or so. I’m planning to connect 3 fans and 3 temp sensors to it. I just want to make sure that my Aida64 is ready for it :) Thanks!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎2016‎. ‎12‎. ‎09‎. at 9:52 AM, humanoid said:

Can you guys confirm whether Aida64 now supports the Asus Fan Extension Card on all Z170 mobos?


I have the Asus Z170-A, and I just bought the extension card, I’m waiting for it to get here next week or so. I’m planning to connect 3 fans and 3 temp sensors to it. I just want to make sure that my Aida64 is ready for it :) Thanks!

 

We've added support for Asus Fan Extension Card for a bunch of Asus motherboards -- including Z170-A -- in the latest AIDA64 beta update:

https://www.aida64.com/downloads/latesta64xebeta

Please let us know how it works ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's great news – thank you!
Unfortunately my new temp sensors are still in the mail and will likely take a while to get here, but I'll test it as soon as I can.

In the meantime, Thanks again!

Great software, and great support!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome, I have a problem with detecting my Fan Extension Card, I see the speed of fans in AI SUITE 3 but I can't configure lcd panel in AIDA, I am a new user of this software please help.

Asus Dump.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎2018‎. ‎03‎. ‎08‎. at 8:09 AM, Irek said:

Welcome, I have a problem with detecting my Fan Extension Card, I see the speed of fans in AI SUITE 3 but I can't configure lcd panel in AIDA, I am a new user of this software please help.

Asus Dump.txt

Please avoid posting the same issue into multiple topics.  I'll soon reply to you in your main topic ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×