Jump to content

Cpu frequencies droping after 10 min of stress test


Recommended Posts

Hi, I have never had any issues with my pc in the last 2 years. I currently own a i7-9700k, 32 gb of 3200 Ram, Gtx 1080 ti 11GB, Nzxt Kraken X52, Aorus z370 Gaming 3 Motherboard (latest f15b drivers), 4 120mm cpu fnas for intake and 2 for outake. I currently run my cpu at 4.6-4.7 all cores, no extra OC. PSU 850 80 plus Gold

So my usual temps are around 35c on idle and 65-75c under load. The other day I notices after a session of gaming that my cpu max temps had gone up to around 85c. It was weird as it had never happened. So I decided to do a couple stress tests to monitor results. So first I tested Linpack and at about 7 min through the test the cpu frequency dropped to 800mhz for a second and went back up to 4600. Cpu was under 100% load and temps where as high as 90-98c.

So I ran Aida64 and after about 10 min the same thing happened. Only with Aida the temps weren't that high. Gpu temps where stable across the board, no issues whatoever.

So I am no expert, and I need help as to why this may happen.

 

Thanks in advance for any help and let me know if there is more info I can provide.

WhatsApp Image 2020-11-15 at 16.29.41.jpeg

WhatsApp Image 2020-11-16 at 10.02.28.jpeg

WhatsApp Image 2020-11-16 at 10.04.18.jpeg

Link to post
Share on other sites
On 11/16/2020 at 5:16 PM, Alvaro BaSa said:

Hi, I have never had any issues with my pc in the last 2 years. I currently own a i7-9700k, 32 gb of 3200 Ram, Gtx 1080 ti 11GB, Nzxt Kraken X52, Aorus z370 Gaming 3 Motherboard (latest f15b drivers), 4 120mm cpu fnas for intake and 2 for outake. I currently run my cpu at 4.6-4.7 all cores, no extra OC. PSU 850 80 plus Gold

So my usual temps are around 35c on idle and 65-75c under load. The other day I notices after a session of gaming that my cpu max temps had gone up to around 85c. It was weird as it had never happened. So I decided to do a couple stress tests to monitor results. So first I tested Linpack and at about 7 min through the test the cpu frequency dropped to 800mhz for a second and went back up to 4600. Cpu was under 100% load and temps where as high as 90-98c.

So I ran Aida64 and after about 10 min the same thing happened. Only with Aida the temps weren't that high. Gpu temps where stable across the board, no issues whatoever.

So I am no expert, and I need help as to why this may happen.

Thanks in advance for any help and let me know if there is more info I can provide.

Try to run the AIDA64 System Stability Test again, but only have the FPU subtest enabled.  That will put the most thermal stress on your CPU.  Watch the bottom graph for any throttling activity.  My assumption is that the frequency drops occur because your CPU is overheating and it throttles back to protect itself from permanent damage due to excessive thermal state.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Similar Content

    • By Haroon Rehman
      There are so many temperatures are showing in thermal how can I know that what is my CPU temperature?

    • By Moarty
      The CPU Temperature on the AsRock B550M Steel Series is incorrectly reported.
      Ryzen Master reports 86C while AIDA64 reports 46C
      MSI AfterBurner (RTSS) reports it correctly.
      I know its a brand new chipset, I'm not worried about it, just wanted you to know

    • By brown_er
      when logging to a csv file with aida64, there are for a brief moments some very low drops in +12v (also on +5v, +3.3v and cpu core), and at the same moment a drop on the reading CPU fan and also all other fans ( CAHSSIS #1, #2 and #3)
      Motherboard: Gigabyte ax370-gaming-k7
      could it be a faulty PSU, Motherboard, or some bug in the bios ?
      regards,
             brown.
       
       

    • By lumag
      Could you please add support for pmul CPU flag to be output on copy page? Armv8 (Cortex-A53).
    • By Luke45
      So i have the cpu athlon x4 860k, gpu radeon rx 570,  mbo Asus a58m-k, ram 8gb ddr3 1600mhz, HDD toshiba dt01aca100, PSU LCpower L6550(550W). And when I start ANY game on my PC temperature stucks at 64C. I have the latest bios update and it didnt fix it. I also tried stress test and temperature breaks the temperature and goes up to 65 and then the frequency drops from 4.0 GHZ to 3.22Ghz and the temp falls down to 64C. Can someone please help. My csgo starts to lag at low settings because of that. please help. sorry for bad english. Thanks for understanding.  
                   
×
×
  • Create New...