Jump to content
AIDA64 Discussion Forum
ronzino

aida64 screensaver shared memory BUG

Recommended Posts

Hi,

 

i have windows 10 x64 and aida64 5.70.3879 beta

 

when aida64 is started, the windows screensaver does not run.

I have found that the problem is the related to the shared memory option:

 

when it is enabled = no screen saver 

when it is disabled = screensaver is ok

 

PLEASE NOTE

 

1) the problem manifests even if the other application that uses the shared memory is disabled. I mean even if there is any application that is using the shared memory, the option activation in aida64 reproduce the bug.

 

2) I have tried to enable shared memory and disable the whole list of sensors shared, the no screensaver problem is still there

 

3) i have the corsair link module enabled. disabling it does not fix the problem

 

suggestions ?

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you mean the actual Windows screensaver (like Mysify, Bubbles, etc) or the power-down mode of the monitor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you mean the actual Windows screensaver (like Mysify, Bubbles, etc) or the power-down mode of the monitor?

 I mean both, neither screensaver (the windows default ones, the only i have installed) nor monitor energy save work.

 

As soon as I disable the shared memory in aida64, both start to work again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you mean the actual Windows screensaver (like Mysify, Bubbles, etc) or the power-down mode of the monitor?

 

I have not understood if you have recognized it as a bug or not. Do you need any further help ? I have several windows 10 machines with totally differen, so if you wish I may install aida64 on all of them and try if the bug is reproducible on different hardware.

 

Let me know

 

thanks in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites

We believe the issue is related to one of the sensor items you export via shared memory. Can you please send us the full list of IDs you export via shared memory? The easiest way to do that is to locate AIDA64.INI file in the installation folder of AIDA64, and find the line that starts with:

HWMonExtAppItems=

Please copy-paste that line into your post if possible. Thank you in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

We believe the issue is related to one of the sensor items you export via shared memory. 

 

Can this happen even considering the following, as I wrote ?

2) I have tried to enable shared memory and disable the whole list of sensors shared, the no screensaver problem is still there

I mean, the SHM is enabled but I am not exporting any sensors.

 

In any case, give in a short I will post what you have requested....turning on the other computer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you please send us the full list of IDs you export via shared memory? 

 

Here it is: just some extra info that may be relevants

 

1) i have an asus x99-a II motherboard. i have read on the forum that the support for this motherboard was introduced recently

2) i am exporting also the external temperature sensor on the motherboard, where i have connected a thermistor

3) i am exporting corsair link data, i have read on the forum that the support for this sensor is quite new

4) i have tried to disable corsair link sensor support and restart aida64. WITH GREAT SURPRISE aida64 is still able to read data from corsair link even if i have disable it... it sound strange, i don't know if it is realted to the screensaver problem or generaly speaking normal. edit: i have note that after disabling corsair link support, aida64 crash often, so it should be enabled if corsair sesonrs are read to avoid problems.

5) i am using sensor correction to adjust fan speeds (basically from rpm to %)

6) i am using a comodo internet security (antivirus + firewall)

 

 

HWMonExtAppItems=SDATE STIME STIMENS SUPTIME SUPTIMENS SCPUCLK SCC-1-1 SCC-1-2 SCC-1-3 SCC-1-4 SCC-1-5 SCC-1-6 SCPUMUL SCPUFSB SNBMUL SNBCLK SMEMCLK SMEMSPEED SDRAMFSB SMEMTIM SBIOSVER SCPUUTI SCPU1UTI SCPU2UTI SCPU3UTI SCPU4UTI SCPU5UTI SCPU6UTI SCPU7UTI SCPU8UTI SCPU9UTI SCPU10UTI SCPU11UTI SCPU12UTI SMEMUTI SUSEDMEM SFREEMEM SVIRTMEMUTI SUSEDVIRTMEM SFREEVIRTMEM SPROCESSES SUSERS SDRVCUTI SDRVCUSEDSPC SDRVCFREESPC SDRVDUTI SDRVDUSEDSPC SDRVDFREESPC SDRVHUTI SDRVHUSEDSPC SDRVHFREESPC SSMASTA SDSK1ACT SDSK1READSPD SDSK1WRITESPD SGPU1CLK SGPU1MEMCLK SGPU1UTI SGPU1MCUTI SGPU1VEUTI SGPU1USEDDEMEM SGPU1USEDDYMEM SGPU1BUSTYP SVMEMUSAGE SUSEDVMEM SFREEVMEM SPRIIPADDR SEXTIPADDR SNIC1DLRATE SNIC1ULRATE SNIC1TOTDL SNIC1TOTUL SNIC1CONNSPD SDESKRES SVREFRATE SMASTVOL SBATT SRTSSFPS TMOBO TCPU TCPUPKG TCC-1-1 TCC-1-2 TCC-1-3 TCC-1-4 TCC-1-5 TCC-1-6 TPCIE1 TPCIE3 TPCH TPSU1 TPSU2 TVRM TTEMP1 TGPU1DIO THDD1 FCPU FCPUOPT FCHA1 FCHA2 FCHA4 FPSU FGPU1 DGPU1 VCPU VCPUVRM VCPUVID V33V VP5V VP12V VBAT V3VSB VDIMMAB VDIMMCD VPCHCORE VCPUCAC VVCCIO VVCCSA VPSU VGPU1 CCPU C33V CP5V CP12V PCPU PCPUPKG P33V PP5V PP12V PPSU PGPU1TDPP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can this happen even considering the following, as I wrote ?

2) I have tried to enable shared memory and disable the whole list of sensors shared, the no screensaver problem is still there

I mean, the SHM is enabled but I am not exporting any sensors.

Yes, it can still happen, since even if you disable all items, the sensor module will still poll many of the sensors. The AIDA64 sensor module has some degree of granularity, so you can disable polling certain sensors by picking from the list of shared memory items, but you cannot disable the main part that polls motherboard and GPU sensors, as well as a few other external sensors devices.

Thank you for the list and the extra info! Now we'll try to reproduce the issue on a local test system of ours. Please give us a few days to do that ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm afraid we couldn't reproduce the issue on our own test systems :( Please let us know a bit more about your hardware configuration. What kind of video card(s) do you have? And what's the Corsair hardware you referred to? Is it a Hydro Series water cooler perhaps?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm afraid we couldn't reproduce the issue on our own test systems :( Please let us know a bit more about your hardware configuration. What kind of video card(s) do you have? And what's the Corsair hardware you referred to? Is it a Hydro Series water cooler perhaps?

 

I'm glad to help you fixing this problem.

 

I am using a GTX 1080 Founder edition with the last driver nowadays available.

the corsair hardware i am speaking about is a corsair power supply Hx1000i

 

I am using also some usb devices. I have tried to disconnect them all, but the problem is still there. also i have some started software, and in this case too i have shutted down them all to check if something changes but without success.

so the usb device list is

 

logitech g19 keyboard with color display

logitech g500 mouse

logitech k400

imon soundgraph VFD display

microsoft xbox one gamepad wireless adapter

card reader

two usb hubs

 

- please consider that when i told that i have disconnected the usb devices, for the wireless ones, i have disconnected the transmitter, not simply turned off the receivers (mouse, keyboards and gamepad)

- please consider that i have not uninstalled the device drivers during this operations.

 

about the installed and running softwares

 

fraps

msi afterburner

asus AI Suite 3

LCDHost

iMon Manager

Steam

logitech gaming software

comodo internet security

samsung SSD magician

Teamviewer

 

- consider that Corsair Link software is not running, to avoid compatibility issue with aida64,as i read on this forum

- consider that those software where closed during the test, but not uninstalled

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...