Jump to content
AIDA64 Discussion Forum
Lothar

ASUS ROG Maximus X Code fan sensors missing

Recommended Posts

I just upgrade my system and with my new motherboard an ASUS ROG Maximus X Code no fan information is listed in the sensor panel. I have upgraded to the latest beta version. 5.95.4522.

Regards,

Lothar

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

You need to enable both Embedded Controller (EC) support and Embedded Controller (EC) bank switching in AIDA64 / main menu / File / Preferences / Stability.  That will unlock a few additional sensor readings on your motherboard.  Make sure to not have Asus AI Suite or any of its background services installed on your system.  If you have any of those left around, a collision may occur while AIDA64 tries to perform EC bank switching, and it may just cause a system lockup or sudden system restart.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, I enabled Embedded Controller (EC) bank switching, the other was already enabled. I restarted AIDA64 and sill no fans. I do not have any other monitoring software installed.

Thanks,

Lothar

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Lothar said:

Fixed in the latest beta released today. Thank you for the great support.

Regards,

Lothar

Thank you for your feedback ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/15/2018 at 12:35 AM, Fiery said:

You need to enable both Embedded Controller (EC) support and Embedded Controller (EC) bank switching in AIDA64 / main menu / File / Preferences / Stability.  That will unlock a few additional sensor readings on your motherboard.  Make sure to not have Asus AI Suite or any of its background services installed on your system.  If you have any of those left around, a collision may occur while AIDA64 tries to perform EC bank switching, and it may just cause a system lockup or sudden system restart.

What about CorsairLink software?  Will I have issues running Aida64 along with it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Lothar said:

What about CorsairLink software?  Will I have issues running Aida64 along with it?

Corsair decided to discontinue supporting the industry standard synchronization mutexes in the recent updates of their Corsair Link Software.  So it may no longer work together with 3rd party monitoring software like AIDA64 :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/17/2018 at 9:52 AM, Fiery said:

Corsair decided to discontinue supporting the industry standard synchronization mutexes in the recent updates of their Corsair Link Software.  So it may no longer work together with 3rd party monitoring software like AIDA64 :( 

Fiery, is there any update to being able to run AIDA64 with Corsair Link? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎6‎/‎12‎/‎2018 at 5:02 AM, Lothar said:

Fiery, is there any update to being able to run AIDA64 with Corsair Link? 

Not yet.  iCUE is also affected by the same issue: Corsair decided not to use the previous synchronization mutexes in that software of theirs either.  We're now pulling several strings at Corsair in an effort to try and convince them to put the mutexes back again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By Ojustaboo
      Hi
      A few odd things. I've recently added cheap water cooling to my PC.
      It might be a misunderstanding  (or reconfiguration) on my pat. 
      1) Sometimes when I start the PC and AIDA64  auto starts, it only shows the 3 white fan options as shown in the bottom of pic "Turn on PC".
      If I close AIDA64 and restart it, or reboot, it comes up with the 5 fans it should have (see bottom of pic "Restarted"), 
      2) very occasionally it starts correctly by showing the 5 fan options, but will say both the GPU Rad fan and the Temp Side Fan are 0 RPM even though they are spinning (sorry haven't got a pic for this)
      Note, Power supply fan should be 0 RPM as it's a quite PS that only starts the fan if needed
      3) With my CPU watercooler, I installed Corsairs iCUE fan control software (I presume this is needed to control the fans?).  That software shows completely different CPU temps to yours. When running your Stress Test, (all in C)
      After 40 seconds, yours says 39 , iCUE says 33.7
      After 2 mins, yours says 40  iCUE says 34.3
      After 3 mins yours says 40  iCUE says 34.8
      After 4 mins yours says 41, iCUE says 35.1
      After 6 mins yours says 41, iQUE says 35.6
      After 11 mins yours says 42 iQUE says 36.1
      Pics of the above attached.  I left it running for a while longer, but the temp stayed fluctuating  between  41/42.
      Then after I'd stopped your stress test for a couple of mins or so your s/w says 29, iQUE says 34.6
       
      Turned on PC

       
       
      Restarted PC

       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 40 secs

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 2 mins

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 3 mins

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 4 mins

       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 6 mins

       
       
       
       
      AIDA64 CPU Stress test after 11 mins

       
       
       
      Stress test stopped for a couple of mins or so

       
       
      System Spec:
      Asus Vulcan Pro ROG Headset
      Corsair Neutron GTX SSD 240GB (C drive, System)
      Samsung 500GB EVO SSD  (D drive, Games)
      SanDisk SSD Plus 480GB (E drive, Steam Library) 
      Samsung 500GB EVO SSD  (F drive , Music S/W)
      Samsung 500GB EVO SSD  (G, H, I drive,  Docs, More Programs, Email)
      Toshiba HDwe140 4TB  (External enclosure, only plugged in to do backups) 

      XFX RADEON RX480 Black Edition OC
      Utech MMO Gaming Mouse 
      Logitech G510 Keyboard
      Razer Orbweaver Chrome
      Focusrite Saffire Pro 24 Audio interface
      Dell U2713HM monitor running at 2560 x 1440
      BenQ GW2470 runing at 1920 x 1080
      Intel Core i7 3820 a2011  3600 MHz
      Asus P9X79 Socket 2011 ATX Motherboard
      32GB Corsair Vengance DDR3 RAM
      Win 10 Pro

      Corsair 750 Watt HX750i Fully Modular ATX PSU/Power Supply
      Corsair Hydro H55 on GPU
      Corsair Hydro H100 v2 on CPU
      NTZX H440 Mid ATX PC case
       
    • By Koithim
      Hey there,
      I recently upgraded my pc, i changed 3 things:
      MB: Maximus XI Extreme
      CPU: 9900k
      Cooler: Ryujin 360.
      Since then aida64 takes a very long time to start, become randomly unresponsive for random amount of time, sensor panel too. Aida64 never crash, it just become unresponsive randomly for a random time.
      I uninstalled Aida, did registry cleaning, rebooted, re-installed Aida and same thing is happening.
       
      Any help would be appreciated, thank you.
       
      Koithim
       
    • By djg
      I'm shopping for a new PS and would like it to be supported by AIDA64. Is it possible to get a list of PS manufacturers supported?
      Thanks!
    • By MSIX
      Currently running WIN 10 Pro 1709 on newly built machine.  I am unable to see my Corsair AIO H115i cooler in AIDA64.  I am able to see it in HWinfo64 as well as through Corsair Icue & Corsair Link.  I have tried turning off Icue and Link and still I am unable to see this.  Also the only way to see my Corsair Commander pro in AIDA64 is to shut off Icue and Link.
      Any thought on being able to monitor my Corsair H115i as well as the Commander Pro?
       
      AIDA64 ver 5.97.4600
×
×
  • Create New...